piese scrise pentru patru pereti

homrmsfr

Prima editie a concursului „Piese pentru patru pereti”, dedicat pieselor de teatru care pot fi jucate in spatiul domestic s-a incheiat pe 15 octombrie. Cei trei membri ai juriului, Oana Stoica, critic de teatru, Rucsandra Pop, dramaturg si Jean-Lorin Sterian, director lorgean theatre au citit si jurizat treizeci si trei de titluri primite incepind cu 15 iulie 2014. Acestia au decis ca piesa cistigatoare este „Eu sunt din Romania”, de Carmen Dominte. Din declaratiile membrilor juriului reiese ca numai un mic procent dintre lucrari s-au conformat cerintelor.

„Putine dintre piesele trimise au fost scrise pentru spatiul domestic. Majoritatea au o scriitură clasică si nu abordează teme actuale, în care s-ar putea regăsi publicul lorgean theatre. M-am asteptat ca citind textele înscrise în concurs să dau peste personaje memorabile, personaje de care să mă îndrăgostesc sau ale caror povesti să mă impresioneze. Din păcate, multora dintre personajele din piesele citite pare să le lipsească biografia, unele nu au nici nume si e greu să empatizezi cu un personaj fără nume sau biografie.” (Oana Stoica)

Piesele primite au fost diferite ca tematici, dar scriitura a fost in mare parte conservatoare. Autorii nu au vizat in mod special locul in care va fi produs spectacolul – spatiu domestic. Prin urmare, juriul a ales un text cu o tematica actuala si o scriitura de calitate, in ciuda structurii sale clasice. (Rucsandra Pop)

„O piesa de la lorgean nu are nevoie de scenografie, se poate desfasura adaptindu-se la resursele din orice casa si reprezinta o situatie veridica a momentului respectiv. A fost nevoie de acest concurs de dramaturgie ca sa ajung sa sintetizez intr-o fraza ceea ce ar trebui sa fie creatiile lorgean theatre. Daca va mai exista o editie viitoare, cerintele vor fi formulate mai clar.” (Jean-Lorin Sterian)

„Piese scrise pentru patru pereti” este parte a proiectului Se joaca cu casa deschisa finantat de Administratia Fondului National Cultural.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s