un australian la lorgean

richard pettifer

Opresiunea oficiala sau opresiunea guvernamentala poate fi usor de identificat. Cand guvernele doresc sa para putin intruvize in viata privata a cetateanului, se compara cu alte sisteme politice cunoscute ca fiind opresive. Mesaje ca „Priviti! Iranienii sunt asupriti. Nu va simti norocosi pentru ca aveti libertate?”, indeamna individul sa se multumeasca sa se complaca cu putinul care i se ofera. Guvernele croiesc cadrele sociale in care ceatateanul se misca. Uneori, normele reprezinta doar niste aparente special create pentru a fi incalcate. Este alegerea noastra daca ne supunem sau nu regulilor. Chiar daca exista si forme de opresiune mai putin evidente, in care politica joaca un rol mic, rezultatul asupra individului este acelasi de supunere.
PEOPLE SPOKE este performanceul prin care artistul Richard Pettifer isi propune sa discute despre libertate individului si limitele sale. Spectacolul face parte din turneul demarat de artist GLOBAL WARMING, la 1 ianuarie 2013 si care se va finaliza in momentul cand artistul va ajunge in Berlin, unde se va alatura altor artisti care protesteaza contra metodelor nesustenabile utilizate de guverne. Pe parcursul turneului, cu plecarea din centrul Australiei spre Darwin, traversand apoi Marea Timor pana in Indonesia, oprind in Insulele Java si Sumatra, apoi Singapore, Peninsula Malaysia, Thailanda, Myanma, Nordul Indiei, Pakistan, Iran si Turcia pana in Europa, Richard a preferat sa calatoreasca cu autobusul sau trenul. A utilizand avionul doar de doua ori de la inceputul turneului, atunci a fost absolut necesar. Singura posibilitate de a parasi Australia este in zbor sau atunci cand a trebuit sa traverseze Myanma. In zonele pe care le viziteaza artistul este sprijinit de teatre si institutii locale, prin promovarea cauzei si oferindu-i spatiu pentru spectacolele sale.

In Bucuresti, Richard Petiffer este sustinut de teatrul de apartament, lorgean theatre. Artistul australian va sustine spectacolul PEOPLE SPOKE a carui tematica este libertatea de exprimare. Prima reprezentatie va avea loc pe 17 aprilie la Carol 53, iar cea de a doua reprezentatie, cu The Agony and the Ecstasy of Steve Jobs, pe 19 aprilie, in bine cunoscuta garsoniera de langa Cismigiu, lorgean theatre.
Richard Petiffer, director de teatru si artist din Melbourne ( Australia), a participat in anii trecuti la Edinburgh festival (2006), Brisbane Festival (2007). A lucrat pentru Melbourne Theatre Company sau Opera Australia. In 2010, a participat ca invitat de onoare la Baltic Circle Theatre Festival in Finland.

inscrieri pentru 19 aprilie la lorgeantheatre@gmail.com

Advertisements
Image | This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s